Quizsummary
0 of 5 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
Information
Considering the alarming importance of CSAT in UPSC CSE Prelims exam and with enormous requests we received recently, InsightsIAS has started Daily CSAT Test to ensure students practice CSAT Questions on a daily basis. Regular Practice would help one overcome the fear of CSAT too.
We are naming this initiative as Insta– DART – Daily Aptitude and Reasoning Test. We hope you will be able to use DART to hit bull’s eye in CSAT paper and comfortably score 100+ even in the most difficult question paper that UPSC can give you in CSP2021. Your peace of mind after every step of this exam is very important for us.
Looking forward to your enthusiastic participation (both in sending us questions and solving them on daily basis on this portal).
Wish you all the best ! 🙂
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 5 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Not categorized 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 Answered
 Review

Question 1 of 5
1. Question
A tap can fill a water tank in 8 minutes. After one fourth of the tank is filled, two more taps with same capacity are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?
Correct
Solution: B
Since 1 part is filled in 8 minutes.
Therefore, 1/4 part is filled in 8×1/4 = 2 minutes.
Remaining part = 1 – ¼ = 3/4.
Since 1 part is filled in 8 minute, therefore, in 1 minute 1/8 part is filled.
Hence, in 1 minute, part filled by 3 (=1+2) taps = 3/8.Since 3/8 part is filled in 1 minute.
Therefore, 1 part is filled in 1/(3/8) = 8/3 minutes.
Therefore, 3/4 part is filled in (8/3)×(3/4) = 2 minutes.
So, the total time taken = 2 + 2 = 4 minutes.Hence, option (b) is correct.
Incorrect
Solution: B
Since 1 part is filled in 8 minutes.
Therefore, 1/4 part is filled in 8×1/4 = 2 minutes.
Remaining part = 1 – ¼ = 3/4.
Since 1 part is filled in 8 minute, therefore, in 1 minute 1/8 part is filled.
Hence, in 1 minute, part filled by 3 (=1+2) taps = 3/8.Since 3/8 part is filled in 1 minute.
Therefore, 1 part is filled in 1/(3/8) = 8/3 minutes.
Therefore, 3/4 part is filled in (8/3)×(3/4) = 2 minutes.
So, the total time taken = 2 + 2 = 4 minutes.Hence, option (b) is correct.

Question 2 of 5
2. Question
If a train travels at 60 km/hr from Bangalore to Hyderabad and at 80 km/hr on return trip from Hyderabad to Bangalore. What is its average speed for the entire trip?
Correct
Solution: C
Standard Formula: If a certain distance is covered at x km/hr and the same distance is covered at y km/hr, then
Average speed =[2xy/(x+y)] km/hr
By looking at the above problem, we can say that, x= 60 km/hr and
y= 80km/hr.
Therefore, average speed = [(2 * 60 * 80)/(60+80)] km/hr
 9600/140 = 68. 57 km/hr
Hence, option (c) is correct.
Incorrect
Solution: C
Standard Formula: If a certain distance is covered at x km/hr and the same distance is covered at y km/hr, then
Average speed =[2xy/(x+y)] km/hr
By looking at the above problem, we can say that, x= 60 km/hr and
y= 80km/hr.
Therefore, average speed = [(2 * 60 * 80)/(60+80)] km/hr
 9600/140 = 68. 57 km/hr
Hence, option (c) is correct.

Question 3 of 5
3. Question
There are four consecutive numbers in a series. The product of the first three and the last three numbers of the series are 504 and 720 respectively. What is the sum of first and the last numbers?
Correct
Solution: C
Let the consecutive numbers be x, x+1, x+2 and x+3 .
It is given that product of the first three numbers= 504.
Therefore, x * (x+1) * (x+2) = 504 —(Eq 1)
Also, it is given that product of the last three numbers= 720
Therefore, (x+1) * (x+2) * (x+3) =720 ….(Eq 2)
Dividing Eq 1 by Eq 2, we get
[x * (x+1) * (x+2)]/[ (x+1) * (x+2) * (x+3)] = 504/720
 x/(x+3) = 7/10
 10x = 7x+21
 3x = 21 or x = 7 and x+3= 10.
Thus, sum of first and last number = 10+7 =17.
Hence, option (c) is correct.
Incorrect
Solution: C
Let the consecutive numbers be x, x+1, x+2 and x+3 .
It is given that product of the first three numbers= 504.
Therefore, x * (x+1) * (x+2) = 504 —(Eq 1)
Also, it is given that product of the last three numbers= 720
Therefore, (x+1) * (x+2) * (x+3) =720 ….(Eq 2)
Dividing Eq 1 by Eq 2, we get
[x * (x+1) * (x+2)]/[ (x+1) * (x+2) * (x+3)] = 504/720
 x/(x+3) = 7/10
 10x = 7x+21
 3x = 21 or x = 7 and x+3= 10.
Thus, sum of first and last number = 10+7 =17.
Hence, option (c) is correct.

Question 4 of 5
4. Question
A report consists of 10 sheets each of 110 lines and each such line consists of 65 characters. This report is retyped into sheets each of 65 lines such that each line consists of 22 characters. The approximate percentage change in number of sheets are
Correct
Solution: C
Total volume of first report = (110 × 10 × 65) = 71500
Let n be the number of pages.
Therefore, the new volume will be (65 × 22 × n) = 1430n
As the volume remains same, we can say that 71500 = 1430n
è n = 50 sheets.
Clearly, the sheets increased by (50 –10 = 40)Therefore, percentage increase in number of sheets = (40/10) * 100 = 400 %
Hence, option (c) is correct.
Incorrect
Solution: C
Total volume of first report = (110 × 10 × 65) = 71500
Let n be the number of pages.
Therefore, the new volume will be (65 × 22 × n) = 1430n
As the volume remains same, we can say that 71500 = 1430n
è n = 50 sheets.
Clearly, the sheets increased by (50 –10 = 40)Therefore, percentage increase in number of sheets = (40/10) * 100 = 400 %
Hence, option (c) is correct.

Question 5 of 5
5. Question
Carpenter A can make a chair in 8 hours, carpenter B in 7 hours and carpenter C in 6 hours. If each carpenter works for 8 hours per day, how many chairs will be made in 21 days?
Correct
Solution: A
It is given that:
Carpenter A can make a chair in 8 hours.
Carpenter B can make a chair in 7 hours.
Carpenter C can make a chair in 6 hours
Now, if each carpenter works for 8 hours per day for 21 days, then total number of hours worked is 21 * 8 or 168 hours by each carpenter.
Now , in 168 hours Carpenter A can make (168/8) chairs = 21 chairs.
In 168 hours Carpenter B can make (168/7) chairs = 24 chairs.
In 168 hours Carpenter C can make (168/6) chairs = 28 chairs.
Therefore, total number of chairs done together = 21+24+28 = 73 chairs
Hence, option (a) is correct.
Incorrect
Solution: A
It is given that:
Carpenter A can make a chair in 8 hours.
Carpenter B can make a chair in 7 hours.
Carpenter C can make a chair in 6 hours
Now, if each carpenter works for 8 hours per day for 21 days, then total number of hours worked is 21 * 8 or 168 hours by each carpenter.
Now , in 168 hours Carpenter A can make (168/8) chairs = 21 chairs.
In 168 hours Carpenter B can make (168/7) chairs = 24 chairs.
In 168 hours Carpenter C can make (168/6) chairs = 28 chairs.
Therefore, total number of chairs done together = 21+24+28 = 73 chairs
Hence, option (a) is correct.